Schutterij Sint-Anna Achel heeft een vaandel

 

Deken-schrijver René Winters – ook bestuurslid van Heemkundekring Achel – reikte hem een aantal onderwerpen aan die gelinkt waren aan de geschiedenis en het schutterijleven van het oude Achel.

Rekening houdende met de drie kleuren van ons uniform - zwart-geel-rood – kwam er al snel een eerste voorontwerp. Jonathan kreeg de opdracht van het bestuur dit voorontwerp verder uit te werken.

Het eindresultaat is een kleurrijk vaandel dat figuurlijk gezegd bol staat van symboliek. Een symbool is immers een ‘betekenisdrager’. Het woord ‘symbool’ heeft zijn oorsprong in het Griekse zelfstandige naamwoord ‘symbolon’ of ‘sumbolon’, dat teken, kenteken of herkenningsteken betekent.

We doen er daarom graag een beetje uitleg bij om te duiden wat er allemaal op het vaandel staat:

  • Het linkergedeelte is het dwarsgebalkte – rood (keel) en goud (geel) - wapen van het graafschap Loon. Achel behoorde vroeger tot dit graafschap.
  • Het rechtergedeelte bestaat uit twee gekanteelde en tegengekanteelde dwarsbalken keel op een zilveren achtergrond. Het is het wapen van de familie van Arckel. Robrecht van Arckel, voogd, liet zich voor het eerst 'Heer van Grevenbroek' noemen. De heerlijkheid Grevenbroek bestond tot aan de Franse Revolutie uit de gemeenten Achel, Hamont en Sint-Huibrechts-Lille.
  • Jaartal 1646: oudste schildje van het koningszilver van de oude schutterij Sint-Anna Achel.
  • Jaartal 2003: jaar van heroprichting van Schutterij Sint-Anna Achel vzw.
  • Afbeelding Sint-Anna: de grootmoeder van Jezus draagt een blauw kleed en in haar handen houdt ze een deel van het wapenschild van de stad Hamont-Achel.
  • Zwart silhouet en grijze boog: ingangspoort van de Achelse Kluis (Sint-Benedictusabdij), symbool van de band tussen de oude Achelse schutterijen met het katholiek geloof. Wie Achelse Kluis zegt, legt onmiddellijk de link met het dorp Achel.
  • Geweer, hark met blokjes, koningsvogel en de naam zelf: om te duiden dat we een schutterij zijn.
  • In goudkleur gekrulde versieringen: idee van de ontwerper.

René Winters