Presentatie nieuw vaandel bij Schutterij Sint-Anna Achel

Foto 1 Vaandel en processie 13 6 2021De deelnemers aan de afgeslankte Antoniusprocessie v.l.n.r.: gildebroeder Jonathan Loosen, kapitein Bert Jansen, deken-schrijver René Winters en vaandrig - regerend deken Noël Vandekerkhof.Sinds vorig jaar beschikt de heropgerichte – in 2003 - schutterij Sint-Anna  over een nieuw vaandel. Door de opgelegde coronamaatregelen zag de schutterij geen gelegenheid het vaandel te presenteren aan een breed publiek.

Zondag 13 juni 2021 was het dan toch zover. De jaarlijkse Antoniusommegang – op de dag van het naamfeest van Antonius van Padua - vond er plaats in afgeslankte vorm en Schutterij Sint-Anna werd gevraagd mee op te stappen, zij het met slechts vier gildebroeders.

We kregen onze plaats in de processie toegewezen, vlak achter de pastoor die de monstrans droeg met het Heilig Sacrament. De symboliek hierachter is dat de schutterij de beschermers zijn van de 400-jaar oude monstrans met het Heilig Sacramant.

Als schutterij waren we trots erbij te mogen zijn met ons nieuw vaandel. De wijding van ons pronkstuk gaan we doen wanneer alle gildebroeders en gildezusters erbij kunnen zijn. En dat kan de misviering zijn bij de volgende Antoniusprocessie van 2022.

Een ontwerp maken van een vaandel is niet eenvoudig. Wat er op komt te staan moet de identiteit weergeven van de schutterij. In een reeds verschenen artikel in het Limburgs Schutterstijdschrift heeft de Achelse schutterij uitleg verschaft over wat er allemaal afgebeeld staat op het kleurrijke vaandel.

Dubbeltrots zijn we dat het ontwerp samengesteld is door onze gildebroeder Jonathan Loosen. Hij is een gemotiveerd medewerker van de groendienst van de stad Hamont-Achel, maar velen weten niet dat hij gestudeerd heeft aan de kunstacademie. De link naar iets ontwerpen is bij Jonathan nooit veraf. “Ik heb nog het geluk gehad dat ik bij het ontwerpen van het vaandel kon terugvallen op een studierichting van voor het digitaal ontwerpen. Nu is het ontwerpen meer een zaak van ‘kopiëren en plakken’ “, zegt Jonathan Loosen.Foto 2 Vaandel tijdens AntoniusprocessieEen beeld uit de Antoniusommegang in Achel

Tekst: René Winters – deken-schrijver Sint-Anna Achel

Foto’s: May Jansen-Mertens