vzw Schutterij Sint-Anna

Achel

Presentatie nieuw vaandel bij Schutterij Sint-Anna Achel

Foto 1 Vaandel en processie 13 6 2021De deelnemers aan de afgeslankte Antoniusprocessie v.l.n.r.: gildebroeder Jonathan Loosen, kapitein Bert Jansen, deken-schrijver René Winters en vaandrig - regerend deken Noël Vandekerkhof.Sinds vorig jaar beschikt de heropgerichte – in 2003 - schutterij Sint-Anna  over een nieuw vaandel. Door de opgelegde coronamaatregelen zag de schutterij geen gelegenheid het vaandel te presenteren aan een breed publiek.

Zondag 13 juni 2021 was het dan toch zover. De jaarlijkse Antoniusommegang – op de dag van het naamfeest van Antonius van Padua - vond er plaats in afgeslankte vorm en Schutterij Sint-Anna werd gevraagd mee op te stappen, zij het met slechts vier gildebroeders.

We kregen onze plaats in de processie toegewezen, vlak achter de pastoor die de monstrans droeg met het Heilig Sacrament. De symboliek hierachter is dat de schutterij de beschermers zijn van de 400-jaar oude monstrans met het Heilig Sacramant.

Als schutterij waren we trots erbij te mogen zijn met ons nieuw vaandel. De wijding van ons pronkstuk gaan we doen wanneer alle gildebroeders en gildezusters erbij kunnen zijn. En dat kan de misviering zijn bij de volgende Antoniusprocessie van 2022.

Een ontwerp maken van een vaandel is niet eenvoudig. Wat er op komt te staan moet de identiteit weergeven van de schutterij. In een reeds verschenen artikel in het Limburgs Schutterstijdschrift heeft de Achelse schutterij uitleg verschaft over wat er allemaal afgebeeld staat op het kleurrijke vaandel.

Dubbeltrots zijn we dat het ontwerp samengesteld is door onze gildebroeder Jonathan Loosen. Hij is een gemotiveerd medewerker van de groendienst van de stad Hamont-Achel, maar velen weten niet dat hij gestudeerd heeft aan de kunstacademie. De link naar iets ontwerpen is bij Jonathan nooit veraf. “Ik heb nog het geluk gehad dat ik bij het ontwerpen van het vaandel kon terugvallen op een studierichting van voor het digitaal ontwerpen. Nu is het ontwerpen meer een zaak van ‘kopiëren en plakken’ “, zegt Jonathan Loosen.Foto 2 Vaandel tijdens AntoniusprocessieEen beeld uit de Antoniusommegang in Achel

Tekst: René Winters – deken-schrijver Sint-Anna Achel

Foto’s: May Jansen-Mertens

 

Gildebroeder Piet Lepelaars overleden

piet 2Piet Lepelaars (1944-2021)

 

Maandag 1 maart 2021

Op zondag 28 februari 2021 is onze gildebroeder Piet Lepelaars na een langdurige ziekte bij hem thuis overleden. We verliezen aan Piet een uitstekend lid. Altijd aanwezig op onze activiteiten en steeds bereid om mee te werken, zodat we samen weer een geslaagde activiteit hadden. We zullen hem erg missen omdat hij veel betekende voor onze schutterij. Met zijn kwinkslagen hield Piet altijd de sfeer erin. Op 17 juli 2006 werd Piet lid van onze schutterij. Hij werd 77 jaar.

Enkele reacties van onze leden toen ze het overlijden vernamen:

"Een fijne man, altijd positief ingesteld en erg sociaal ingesteld" - "We gaan Piet erg missen. Alleen zeer jammer dat we door de Covid-19-pandemie geen contact meer hebben gehad" - "Een groot verlies voor de schutterij. Wat zullen we zijn gezellige praatjes met hem missen" - "Triestig nieuws. Piet was een toffe kerel" - "Piet stond altijd klaar voor iedereen" - "De gezellige babbel met Piet blijft voor altijd in onze herinnering - "Een prachtige kerel met een gouden hart. Hij zal erg gemist worden" - "Zo jammer dat we hem moeten missen en hem geen gepast afscheid kunnen geven".

De uitvaart vond in familiekring plaats.

Theo Joosten en Floran van Putten beste schutters in 2019

IMG 6536De beste schutters 2019 van Schutterij Sint-Anna Achel met Theo Joosten en Floran van Putten. In het midden kapitein Bert Jansen. Foto: Noël VandekerkhofTijdens de nieuwjaarsreceptie op vrijdag 3 januari 2020 werd door kapitein Bert Jansen de uitslag bekendgemaakt van de beste schutter bij het luchtbuksschieten (indoor) en het schieten met .22LR en schutterijbuks op de buitenschietstand.

Bij het luchtbuksschieten waren er 35 schietavonden op vrijdagavond en dit van 14 september 2018 tot 17 mei 2019. Per schutter werd de einduitslag opgemaakt voor de 15 beste uitslagen. Per schietavond schiet de schutter op 3x6 zwarte blokjes van 1 cm³ (18 schoten) en 3x3 tandenstokers (9 schoten. Floran van Putten, de jongste schutter van Sint-Anna Achel, werd de winnaar met 391 rake schoten op 405.

De uitslag op 405 schoten

1 391 Floran van Putten
2 384 David De Wit
3 374 Gerard Joosten
4 373 Jos Rutten
5 372 Jan Vos

Lees meer: Theo Joosten en Floran van Putten beste schutters in 2019

Schutterij Sint-Anna Achel heeft een vaandel

IMG 2083 2 webKapitein Bert Jansen en deken-schatbewaarder Theo Joosten (r) met het nieuwe vaandelMet de aanschaf van een vaandel is een nieuwe stap gezet in de werking van onze schutterij. Een ontwerp maken waar iedereen van het bestuur en de leden zijn gading kon vinden, heeft zijn tijd geduurd.

De aanzet tot het definitieve ontwerp om een vaandel te laten maken, kwam er toen ons lid Jonathan Loosen voorstelde om een vogel te mogen schilderen op de plaat die we gebruiken voor de bukswedstrijd ‘Schutter van het Jaar’. Een klein kunstwerk op zich!! (zie vereniging - Schutter van het Jaar 2018 en 2019).

Het bestuur vernam nadien dat Jonathan Loosen kunstacademie had gestudeerd. De vraag of hij een ontwerp kon samenstellen voor een vaandel, liet niet lang op zich wachten.

Lees meer: Schutterij Sint-Anna Achel heeft een vaandel

Waarom “Schutter van Jaar” en geen “koning”

 

2019 Floran van Putten2019 Floran van Putten, schutter van het jaar Elk jaar houdt elke schutterij of gilde haar jaarlijks koningschieten. De schutter die bij zijn schot de vogel naar beneden haalt, mag één jaar de titel van “koning” dragen.

Bij onze schutterij Sint-Anna Achel vzw is er sinds de heroprichting in 2003 jaarlijks ook zo’n wedstrijd maar ze kreeg de naam mee van “Schutter van het Jaar”.

De reden is dat onze schutterij nog niet beschikt over een vaandel. Bij de installatie van de nieuwe koning heeft het vaandel een belangrijke rol in de ceremonie. Zo mag het nieuwe koningspaar over het vaandel stappen als teken dat hij de volledige verantwoordelijkheid van de functie zal dragen en naar eer en geweten alle verplichtingen zal nakomen in naam van de schutterij.

Prioriteit nummer één – na de heroprichting in 2003 - bij Sint-Anna Achel was de realisatie van een nieuwbouw in sportzone De Siggert. Van 2013 tot 2016 realiseerden bestuur en leden deze droom. Nu de schutterij haar draai heeft gevonden in haar nieuwe locatie is de tijd rijp om als volgend project een vaandel aan te schaffen. Het bestuur heeft opdracht gegeven om een ontwerp te laten maken.

Meer over “Schutter van het Jaar” bij de rubrieken Foto’s en Vereniging

René Winters