Ereteken voor stichters Achelse schutterij

Orde Rode Leeuw Bert Jansen en René WintersDeken-schrijver René Winters (links) en kapitein Bert Jansen. (Foto: Wouter Winters).Tijdens de investituur van de 'Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus" in het Nederlands-Limburgse Helden, werd een ereteken en oorkonde uitgereikt aan de stichters van de Achelse schutterij Sint-Anna Achel, zijnde Bert Jansen en René Winters. De onderscheiding wordt binnen de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) uitgereikt aan leden van schutterijen en schuttersgilden die zich op bijzondere wijze ingezet hebben voor het Christelijke Schutterswezen.

Sinds 1980 vindt jaarlijks rond 20 januari (feestdag van de Heilige Sebastianus) tijdens een misviering de plechtige investituur plaats van nieuwe leden van de Orde. Ten overstaan van de Grootmeester van de Orde leggen de nieuwe leden de belofte af en beloven zij zich in te zetten voor Outer, Haerdt en Troon. (Outer staat voor kerk en geestelijke overtuiging, Haerdt voor gezin, maatschappijen materieel erfgoed en Troon voor het geestelijke en niet geestelijke gezag).

Er waren dit jaar 25 gildebroeders en gildezusters uit de beide Limburgen die genomineerd werden als nieuw lid van de Orde van de Rode Leeuw. Van de bond waarbij Schutterij Sint-Anna Achel is aangesloten - De Lommelse Schuttersgilden - mocht ook Roger Boons van de Sint-Jozefgilde en Luk Weyen van de Sint-Ambrosiusgilde hetzelfde ereteken 'Zilveren Kruis van de orde van de Rode Leeuw van Limburg' ontvangen.

 

 

20 jaar Schutterij Sint-Anna Achel

DSC02476Op de foto vlnr: Hans van Engelen, Bert Jansen, René Winters, Theo Joosten en Maurice WintersIn en om hun schutterslokaal in sportzone De Siggert heeft de Schutterij Sint-Anna Achel vzw haar 20-jarig bestaan gevierd. Bij deze gelegenheid werd de tweede koningsboom geplant door de eerste vrouwelijke koning Miriam van Engelen. Miriam kreeg de eer, vooraleer de boom in het plantgat ging, om een oorkonde in de gegraven kuil te leggen. Mocht ooit de oorkonde teruggevonden worden dan kunnen de vinders vernemen dat de zilverlinde geplant werd op 16 september in bijzijn van 50 gildebroeders en gildezusters. Bij de oorkonde steekt ook de ledenlijst van 2023 en de activiteitenlijst van dit werkjaar. Onder trommelgeroffel van Stan Lubse ging de oorkonde de grond in en daarna werd de koningsboom geplant. Met een heildronk op de boomplanting hoopt de schutterij dat de koningsboom veel lindebloesem zal voortbrengen en dat de bijen zich kunnen tegoed doen aan de nectar.
Kapitein Bert Jansen hielde de feestrede en blikte terug op hoe 20 jaar geleden in Achel opnieuw een schutterij tot stand kwam. Er is een hele weg afgelegd, in die mate dat de Achelse schutterij vaste voet heeft verworven in het Hamont-Achelse verenigingsleven. Naast de twee stichters, kapitein (voorzitter) Bert Jansen en deken-schrijver (secretaris) René Winters is ook Hans van Engelen vanaf het stichtingsjaar actief bij Sint-Anna Achel. Laatstgenoemde nam tijdens tijdens de receptie, als spreekbuis van de leden, het woord om hulde te brengen aan de drie bestuursleden Bert Jansen, René Winters en deken-schatbewaarder (penningmeester) Theo Joosten voor hun krachtdadige inzet bij de Achelse schutterij.
De familiedag werd afgesloten met een koud en warm buffet.

 (Foto: May Mertens)


 

Schutterij heeft een vrouwelijke koning

Schutterij Sint-Anna Achel heeft sinds zaterdag 26 augustus 2023, na haar tweede koningsschieting, een vrouwelijke koning met Miriam van Engelen. Op de schietstand in sportzone de Siggert boden zich gisteren 21 schutters aan om in beurtrol te proberen de vogel uit de kogelvanger te schieten. Vooraf werd er afscheid genomen van de eerste koning en zijn koningin, zijnde Bart Koninkx en Wendy Croonen. Met enig ceremonieel werd het eeuwenoude koningszilver van zijn schouders gehaald en op het statief gehangen, wachtend op de tweede koning.
En toen ging het schieten van start. Onder ruime publieke belangstelling knalde de zware buks de kogels op de rode ring rond de kleurrijke vogel. Met wisselend wolkendek achter de kogelvanger was het na 120 schoten zeer moeilijk om de stukjes tussen de kogelgaten weg te schieten. Waar er vorig jaar 170 schoten nodig waren om de vogel op de schuttersweide te laten vallen, viel dat deze keer heel anders uit. Pas twee uur later dan verwacht viel de schijf met de vogel, toen Miriam van Engelen het 280ste schot gelost had.
De Achelse schutterij heeft zo meteen haar eerste vrouwelijke koning. Als koningspaar krijgt ze gezelschap van haar echtgenoot Noël Vandekerkhof. Miriam is van Achel afkomstig en haar man van Hamont. Ze wonen in Pelt en samen met hun twee zonen en Miriams ouders vormen zij een familiaal gezelschap bij de Achelse schutterij. Kapitein Bert Jansen had een mooi scenario in petto om de nieuwe koning te installeren. De installatie werd afgesloten met het zingen van het Limburgs volkslied. (RW)

DSC02385DSC02399

IMG 7047 1

 

 

Koningschieten

 

28 Martin WintersZoals bij alle schutterijen gaat ook de Achelse schutterij Sint-Anna jaarlijks het ‘Koningschieten’ organiseren.

De activiteit vindt plaats op zaterdag 26 augustus 2023 – vanaf 14.00 uur - op de schietstand van de schutterij, gelegen op Klein Eind 17 te Hamont-Achel.

De schutter die met zijn schot van de zware schutterijbuks de vogel naar beneden haalt, is de koning voor 2023. Belangstellenden die het koningschieten willen volgen, zijn welkom in Sportzone De Siggert.

De toegang is gratis

 

 

Schutterij Sint-Anna Achel voor eerste keer naar OLS

Onze schutterij Sint-Anna Achel neemt op zondag 2 juli 2023 voor de eerste keer deel aan het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) dat plaatsvindt in het Nederlandse Born.
Geüniformeerd in de kleuren van de Belgische vlag en met het oude koningszilver en het nieuwe vaandel, geeft Schutterij Sint-Anna Achel vzw aan dat door het enthousiasme van de gildebroeders en gildezusters het schuttersleven in Noord-Limburg nieuwe impulsen krijgt.
Schutterij Sint-Anna Achel heeft in de OLS-optocht nummer 72 en zal ook voor de eerste keer deelnemen aan de schietwedstrijd voor ‘d’n Um’.

DSC01658Op 17 oktober 2003 werd in Hamont-Achel na een onderbreking van meer dan 100 jaar een schutterij heropgericht in deelgemeente Achel. De schutterij werd heropgericht door de huidige kapitein Bert Jansen – in de wereld van de schutterijen bekend als constructeur van de Jansen-kogelvangers – en deken-schrijver René Winters.
Schutterij Sint-Anna Achel heeft intussen een hele weg afgelegd in het schutterijleven, ook al moest ze vanaf nul beginnen. Met de financiële steun van de stad Hamont-Achel heeft de schutterij zelf haar nieuw lokaal met schietstand gebouwd van 2013 tot 2016. Voor die tijd was het behelpen met indoor-luchtbuksschieten en in de zomermaanden met buksschieten bij de schutterij Sint-Catharina uit Beek (gemeente Bree).
In 2020 werd een mooi vaandel aangeschaft. Het eeuwenoude koningszilver – één zilveren koningsvogel en vier zilveren schilden, waarvan het oudste dateert van 1646 – van de vroegere schutterij Sint-Anna Achel werd bewaard door de stad Hamont-Achel en is terug in bezit gesteld in juni 2022. Op de koningsmantel hangt naast het oude koningszilver een groot heroprichtingsschild en de eerste koningsplaat van Bart Koninkx.

Kapitein: Bert Jansen
Vaandeldrager: Noël Vandekerkhof – Regerend Deken
Koning: Bart Koninkx - Deken
Koningin: Wendy Croonen (echtgenote van deken Jonathan Loosen)
Bordjesdrager: Floran van Putten
Drumband: trommelaars van de Koninklijke fanfare Kempenbloei Achel – Tamboer-majoor is Anne Van Hertum

Tekst: René Winters, Deken-Schrijver

Foto: May Mertens