vzw Schutterij Sint-Anna

Achel

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

Lokaal De Kluiswacht
Klein Eind 17
3930 Hamont-Achel

 

Schutterij Sint-Anna Achel heeft een vaandel

IMG 2083 2 webKapitein Bert Jansen en deken-schatbewaarder Theo Joosten (r) met het nieuwe vaandelMet de aanschaf van een vaandel is een nieuwe stap gezet in de werking van onze schutterij. Een ontwerp maken waar iedereen van het bestuur en de leden zijn gading kon vinden, heeft zijn tijd geduurd.

De aanzet tot het definitieve ontwerp om een vaandel te laten maken, kwam er toen ons lid Jonathan Loosen voorstelde om een vogel te mogen schilderen op de plaat die we gebruiken voor de bukswedstrijd ‘Schutter van het Jaar’. Een klein kunstwerk op zich!! (zie vereniging - Schutter van het Jaar 2018 en 2019).

Het bestuur vernam nadien dat Jonathan Loosen kunstacademie had gestudeerd. De vraag of hij een ontwerp kon samenstellen voor een vaandel, liet niet lang op zich wachten.

Deken-schrijver René Winters – ook bestuurslid van Heemkundekring Achel – reikte hem een aantal onderwerpen aan die gelinkt waren aan de geschiedenis en het schutterijleven van het oude Achel.

Rekening houdende met de drie kleuren van ons uniform - zwart-geel-rood – kwam er al snel een eerste voorontwerp. Jonathan kreeg de opdracht van het bestuur dit voorontwerp verder uit te werken.

Het eindresultaat is een kleurrijk vaandel dat figuurlijk gezegd bol staat van symboliek. Een symbool is immers een ‘betekenisdrager’. Het woord ‘symbool’ heeft zijn oorsprong in het Griekse zelfstandige naamwoord ‘symbolon’ of ‘sumbolon’, dat teken, kenteken of herkenningsteken betekent.

We doen er daarom graag een beetje uitleg bij om te duiden wat er allemaal op het vaandel staat:

  • Het linkergedeelte is het dwarsgebalkte – rood (keel) en goud (geel) - wapen van het graafschap Loon. Achel behoorde vroeger tot dit graafschap.
  • Het rechtergedeelte bestaat uit twee gekanteelde en tegengekanteelde dwarsbalken keel op een zilveren achtergrond. Het is het wapen van de familie van Arckel. Robrecht van Arckel, voogd, liet zich voor het eerst 'Heer van Grevenbroek' noemen. De heerlijkheid Grevenbroek bestond tot aan de Franse Revolutie uit de gemeenten Achel, Hamont en Sint-Huibrechts-Lille.
  • Jaartal 1646: oudste schildje van het koningszilver van de oude schutterij Sint-Anna Achel.
  • Jaartal 2003: jaar van heroprichting van Schutterij Sint-Anna Achel vzw.
  • Afbeelding Sint-Anna: de grootmoeder van Jezus draagt een blauw kleed en in haar handen houdt ze een deel van het wapenschild van de stad Hamont-Achel.
  • Zwart silhouet en grijze boog: ingangspoort van de Achelse Kluis (Sint-Benedictusabdij), symbool van de band tussen de oude Achelse schutterijen met het katholiek geloof. Wie Achelse Kluis zegt, legt onmiddellijk de link met het dorp Achel.
  • Geweer, hark met blokjes, koningsvogel en de naam zelf: om te duiden dat we een schutterij zijn.
  • In goudkleur gekrulde versieringen: idee van de ontwerper.

René Winters

 

Theo Joosten en Floran van Putten beste schutters in 2019

IMG 6536De beste schutters 2019 van Schutterij Sint-Anna Achel met Theo Joosten en Floran van Putten. In het midden kapitein Bert Jansen. Foto: Noël VandekerkhofTijdens de nieuwjaarsreceptie op vrijdag 3 januari 2020 werd door kapitein Bert Jansen de uitslag bekendgemaakt van de beste schutter bij het luchtbuksschieten (indoor) en het schieten met .22LR en schutterijbuks op de buitenschietstand.

Bij het luchtbuksschieten waren er 35 schietavonden op vrijdagavond en dit van 14 september 2018 tot 17 mei 2019. Per schutter werd de einduitslag opgemaakt voor de 15 beste uitslagen. Per schietavond schiet de schutter op 3x6 zwarte blokjes van 1 cm³ (18 schoten) en 3x3 tandenstokers (9 schoten. Floran van Putten, de jongste schutter van Sint-Anna Achel, werd de winnaar met 391 rake schoten op 405.

De uitslag op 405 schoten

1 391 Floran van Putten
2 384 David De Wit
3 374 Gerard Joosten
4 373 Jos Rutten
5 372 Jan Vos

 

Op de buitenschietstand werd op vrijdagavond geschoten van 26 april tot 7 september 2019.

Per schutter werd de einduitslag opgemaakt voor de 50 beste schietbeurten van 3 schoten met .22LR of zware buks. Onze deken-schatbewaarder, Theo Joosten werd winnaar met het maximum van 150 rake schoten.

De uitslag op 150 schoten

1 Theo Joosten 150
2 Bert Jansen 144
3 Jochem Ley 142
4 Leo Heesakkers 138
5 Monique Haesen 136
6 Floran van Putten 136

Foto: De beste schutters 2019 van Schutterij Sint-Anna Achel met Theo Joosten en Floran van Putten. In het midden kapitein Bert Jansen. Foto: Noël Vandekerkhof

Waarom “Schutter van Jaar” en geen “koning”

 

2019 Floran van Putten2019 Floran van Putten, schutter van het jaar Elk jaar houdt elke schutterij of gilde haar jaarlijks koningschieten. De schutter die bij zijn schot de vogel naar beneden haalt, mag één jaar de titel van “koning” dragen.

Bij onze schutterij Sint-Anna Achel vzw is er sinds de heroprichting in 2003 jaarlijks ook zo’n wedstrijd maar ze kreeg de naam mee van “Schutter van het Jaar”.

De reden is dat onze schutterij nog niet beschikt over een vaandel. Bij de installatie van de nieuwe koning heeft het vaandel een belangrijke rol in de ceremonie. Zo mag het nieuwe koningspaar over het vaandel stappen als teken dat hij de volledige verantwoordelijkheid van de functie zal dragen en naar eer en geweten alle verplichtingen zal nakomen in naam van de schutterij.

Prioriteit nummer één – na de heroprichting in 2003 - bij Sint-Anna Achel was de realisatie van een nieuwbouw in sportzone De Siggert. Van 2013 tot 2016 realiseerden bestuur en leden deze droom. Nu de schutterij haar draai heeft gevonden in haar nieuwe locatie is de tijd rijp om als volgend project een vaandel aan te schaffen. Het bestuur heeft opdracht gegeven om een ontwerp te laten maken.

Meer over “Schutter van het Jaar” bij de rubrieken Foto’s en Vereniging

René Winters