Eerste koning bij Sint-Anna Achel heet Koninkx

DSC01309 De eerste koning Bart Koninkx met zijn ouders en zoon DriesDSC01293 Groepsfoto met koning Bart Koninkx en de deelnemende schutters.

Bestuurslid Bart Koninkx heeft op zaterdag 27 augustus 2022 bij het 170ste schot zich tot koning geschoten bij de Achelse schutterij Sint-Anna.

In het nog jonge bestaan van de schutterij was dit de eerste keer dat er een koningschieting plaatsvond. Sinds vorig jaar heeft de schutterij het zeer oude koningszilver van de vroegere Achel schutterij Sint-Anna in haar bezit gekregen. Met een nieuw vaandel en het koningszilver kon nu het koningschieten georganiseerd worden.


DSC01280

Er waren 19 schutters die in beurtrol een schot mochten lossen en de buks richtten op de rode ring rond de vogel.

Vanaf het 140ste schot begon de spanning erin te komen en moesten er op verschillende plaatsen nog stukjes uit de ring geschoten worden. Trommelgeroffel maakte het nog wat spannender wanneer de schutter met zijn schot hoopte dat de vogel naar beneden zou komen.

IMG 20220827 170905 De vogel valt sierlijk naar beneden bij het 170ste schot door Bart Koninkx

Bart Koninkx bracht het verlossende 170ste schot en onder luid gejuich viel de vogel op de schuttersweide in sportzone de Siggert.

Tijdens het ceremoniële gedeelte achteraf werd de eerste koning van Schutterij Sint-Anna Achel plechtig geïnstalleerd. Bij de roep van 'lang leve de koning' wierpen alle deelnemende schutters hun zwarte hoed met witte veer gelijktijdig de lucht in. Een prachtig slot op deze historische dag van de Hamont-Achelse schutterij en dat met een koning die zijn naam alle eer aan doet.

 

 

René Winters, deken-schrijver
(Foto's: May Mertens)