Schutterij heeft een vrouwelijke koning

Schutterij Sint-Anna Achel heeft sinds zaterdag 26 augustus 2023, na haar tweede koningsschieting, een vrouwelijke koning met Miriam van Engelen. Op de schietstand in sportzone de Siggert boden zich gisteren 21 schutters aan om in beurtrol te proberen de vogel uit de kogelvanger te schieten. Vooraf werd er afscheid genomen van de eerste koning en zijn koningin, zijnde Bart Koninkx en Wendy Croonen. Met enig ceremonieel werd het eeuwenoude koningszilver van zijn schouders gehaald en op het statief gehangen, wachtend op de tweede koning.
En toen ging het schieten van start. Onder ruime publieke belangstelling knalde de zware buks de kogels op de rode ring rond de kleurrijke vogel. Met wisselend wolkendek achter de kogelvanger was het na 120 schoten zeer moeilijk om de stukjes tussen de kogelgaten weg te schieten. Waar er vorig jaar 170 schoten nodig waren om de vogel op de schuttersweide te laten vallen, viel dat deze keer heel anders uit. Pas twee uur later dan verwacht viel de schijf met de vogel, toen Miriam van Engelen het 280ste schot gelost had.
De Achelse schutterij heeft zo meteen haar eerste vrouwelijke koning. Als koningspaar krijgt ze gezelschap van haar echtgenoot Noël Vandekerkhof. Miriam is van Achel afkomstig en haar man van Hamont. Ze wonen in Pelt en samen met hun twee zonen en Miriams ouders vormen zij een familiaal gezelschap bij de Achelse schutterij. Kapitein Bert Jansen had een mooi scenario in petto om de nieuwe koning te installeren. De installatie werd afgesloten met het zingen van het Limburgs volkslied. (RW)

DSC02385DSC02399

IMG 7047 1