Ereteken voor stichters Achelse schutterij

Orde Rode Leeuw Bert Jansen en René WintersDeken-schrijver René Winters (links) en kapitein Bert Jansen. (Foto: Wouter Winters).Tijdens de investituur van de 'Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus" in het Nederlands-Limburgse Helden, werd een ereteken en oorkonde uitgereikt aan de stichters van de Achelse schutterij Sint-Anna Achel, zijnde Bert Jansen en René Winters. De onderscheiding wordt binnen de Oud Limburgse Schuttersfederatie (OLS) uitgereikt aan leden van schutterijen en schuttersgilden die zich op bijzondere wijze ingezet hebben voor het Christelijke Schutterswezen.

Sinds 1980 vindt jaarlijks rond 20 januari (feestdag van de Heilige Sebastianus) tijdens een misviering de plechtige investituur plaats van nieuwe leden van de Orde. Ten overstaan van de Grootmeester van de Orde leggen de nieuwe leden de belofte af en beloven zij zich in te zetten voor Outer, Haerdt en Troon. (Outer staat voor kerk en geestelijke overtuiging, Haerdt voor gezin, maatschappijen materieel erfgoed en Troon voor het geestelijke en niet geestelijke gezag).

Er waren dit jaar 25 gildebroeders en gildezusters uit de beide Limburgen die genomineerd werden als nieuw lid van de Orde van de Rode Leeuw. Van de bond waarbij Schutterij Sint-Anna Achel is aangesloten - De Lommelse Schuttersgilden - mocht ook Roger Boons van de Sint-Jozefgilde en Luk Weyen van de Sint-Ambrosiusgilde hetzelfde ereteken 'Zilveren Kruis van de orde van de Rode Leeuw van Limburg' ontvangen.