vzw Schutterij Sint-Anna

Achel

Waarom “Schutter van Jaar” en geen “koning”

 

2019 Floran van Putten2019 Floran van Putten, schutter van het jaar Elk jaar houdt elke schutterij of gilde haar jaarlijks koningschieten. De schutter die bij zijn schot de vogel naar beneden haalt, mag één jaar de titel van “koning” dragen.

Bij onze schutterij Sint-Anna Achel vzw is er sinds de heroprichting in 2003 jaarlijks ook zo’n wedstrijd maar ze kreeg de naam mee van “Schutter van het Jaar”.

De reden is dat onze schutterij nog niet beschikt over een vaandel. Bij de installatie van de nieuwe koning heeft het vaandel een belangrijke rol in de ceremonie. Zo mag het nieuwe koningspaar over het vaandel stappen als teken dat hij de volledige verantwoordelijkheid van de functie zal dragen en naar eer en geweten alle verplichtingen zal nakomen in naam van de schutterij.

Prioriteit nummer één – na de heroprichting in 2003 - bij Sint-Anna Achel was de realisatie van een nieuwbouw in sportzone De Siggert. Van 2013 tot 2016 realiseerden bestuur en leden deze droom. Nu de schutterij haar draai heeft gevonden in haar nieuwe locatie is de tijd rijp om als volgend project een vaandel aan te schaffen. Het bestuur heeft opdracht gegeven om een ontwerp te laten maken.

Meer over “Schutter van het Jaar” bij de rubrieken Foto’s en Vereniging

René Winters